Bucureşti – Premierul român, Marcel Ciolacu, a declarat joi că planul de măsuri pe care urmează să-l prezinte Comisiei Europene luna viitoare, în vederea negocierii unui acord pe şapte ani pentru reducerea deficitului, nu va embody taxe noi.
El a subliniat că este foarte necessary ca România să aibă un plan pe şapte ani, întrucât şi în anii următori, 2025 şi 2026, “vor fi cele mai mari investiţii”.
“Atât timp cât se va menţine ritmul de investiţii precise – şi vă anunţ cu bucurie că am ajuns la 80 de miliarde investiţii anul acesta, document istoric, cu mult faţă de anul trecut – Comisia nu are nimic împotrivă, pentru că o astfel de investiţie, cum este Autostrada Moldovei, se multiplică de decide ori. Cu alte cuvinte, orice euro investit în Autostrada Moldovei se va multiplica în economia naţională, dar mai ales în economiile locale, de decide ori, se vor întoarce câte decide euro pentru fiecare euro investit”, a explicat Ciolacu.
Şeful Executivului a făcut precizările la finalul vizitei pe care a efectuat-o, joi, împreună cu ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe Autostrada A7, tronsonul Buzău-Focşani, pentru a verifica stadiul lucrărilor.
România a încheiat 2023 cu un deficit bugetar de 6,6% din PIB şi a depăşit, după şapte luni din 2024, 4% din PIB (în condiţiile în care ţinta pe tot anul este de 5% din PIB). În iulie, Ciolacu a anunţat că va negocia cu noua Comisie Europeană un acord pe şapte ani pentru reintrarea în ţinta de deficit de 3%.
În aprilie, statele membre UE au adoptat noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o ţară din Uniune o poate acumula şi mărimea deficitului bugetar permis. Noile reguli menţin limitele privind datoria şi deficitul public prevăzute în tratate, la 60%, respectiv 3% din PIB, dar oferă mai mult spaţiu de manevră ţărilor pentru a-şi negocia traseele de ajustare cu Comisia Europeană în planuri pe patru ani, care pot fi extinse la şapte ani, dacă adoptă reforme şi investiţii. (12.09.2024)
The editorial duty for the publication lies with Agerpres.